Strijd in Nederlands-Indië

 

‘Ik was vijftien en ik had nog nooit een jongen gezoend.’

Zo begint het boek: ‘Op zoek naar jou’ van Syl van Duyn.

Hoe kinderen in Nederland de tweede wereldoorlog hebben beleefd kun je in vele mooie boeken lezen. (zie blog: 75 jaar bevrijding). Maar hoe kinderen de strijd in het voormalig Nederlands-Indië hebben ervaren is niet veel bekend.

Het is 1945 en de Japanners zijn verslagen. De 15-jarige Neeltje kan het jappenkamp verlaten. Met haar tante gaat ze op zoek naar haar vader en een veilige plek om te wonen. De angst weer opgepakt te worden, nu door de oorspronkelijke bewoners van Indonesië, de honger, de hitte, de verveling, we ervaren alles samen met Neeltje. Ze vlucht naar Singapore, gaat naar school in Australië en woont enige tijd in Nederland. Dit spannende, waargebeurde verhaal ontroert ook door een liefdesgeschiedenis tussen twee jonge mensen die elkaar telkens dreigen mis te lopen.