75 jaar bevrijding

 

Jaartallen, veldslagen, namen van generaals maar, hoe was het dagelijkse leven van kinderen tijdens de 2e wereldoorlog ? Heel verschillend. Woonde je in de stad of op een boerderij? En waar in Nederland?
Lees het ontroerende Naar het Noorden van Koos Meinderts, illustraties van Annette Fienieg. Drie kinderen uit een gezin reizen naar het noorden van het land omdat daar nog voedsel is in de hongerwinter. De kinderen moeten zich aanpassen en handhaven in verschillende gezinnen zonder te weten of ze ooit weer terug naar huis zullen gaan.
Dat aanpassen lukte vaak niet zonder problemen. Naast heftige gebeurtenissen was er ook alledaags leed. Pestgedrag op de nieuwe school, bijvoorbeeld. Opeens snap je hoe dat ontstaat en hoe de 11-jarige Jaap en hoofdpersoon daarmee omgaat is . (Vanaf 9 jaar)
Ook als luisterboek beschikbaar.(drie CD’s)

In Verboden te vliegen van Martine Letterie met de vertederende tekeningen van Rick de Haas spelen postduiven een hoofdrol. Weet jij hoe je belangrijke berichten doorgeeft zonder afgeluisterd te kunnen worden? Vanaf 10 jaar.

Bijna iedereen heeft wel van het dagboek van Anne Frank gehoord. Zij beschrijft hoe het leven voor haar en haar joodse familie was die ondergedoken zat. Het Achterhuis. Dat huis is nu een museum in Amsterdam.

Er waren meer kinderen die een dagboek bijhielden in de oorlog. Annemarie van den Brink en Suzanne Wouda hebben veertien kinderen hun verhaal laten vertellen. Zoals de 10-jarige Henk die vanuit een schuilkelder over de bombardementen op Rotterdam schrijft. Oorlog in inkt. Vanaf 10 jaar

Het in Engeland bekroonde boek Tamar voor 14- jarigen en ouder, is van de Engelse auteur Mel Peet. Een ongelooflijk spannend verhaal over twee Engelse spionnen in Nederland. Verteld door de kleindochter, Tamar (vernoemd naar een Engels riviertje) die wil weten waarom haar opa die vreemde voorwerpen aan haar heeft nagelaten.
Echt een boek om in de geschiedenisles voor te lezen.
Hoezo te oud om voorgelezen te worden?